Gunung Pulai

Saya tercari cari spot yang terbaik imej berlatar belakang Gunung Pulai..puas mencari dan saya teringat satu tempt di Mutiara Rini.  Mula mula saya agak berat untuk ke sana kerana hari itu cuaca tidak begitu baik.  Tapi Alhamdulillah, siapa sangka,..kuasa Allah…

p/s: kalau tangki air kat sudut imej ini masjid UTM kan lagi best? ..masih mencari sudut yang nampak masjid UTM ….

High Pass

Masjid Putrajaya

x-394 copyDah lama rasanya tak jejakkan kaki ke sini.Paling akhir datang ke sini pada tahun 2015..dah 2 tahun.

Gambar ni pun dah berusia 2 tahun…baru timbul minat nak edit. Bukan apa, kerana imej asal ini tidak begitu baik …terlalu contrast antara langit dan masjid. Tapi saya cuba edit jugak sebb masa ini tengah rajin.  Saya selalunya akan shoot RAW sebab informasi imej tersebut masih banyak. Walaupun size filenya agak besar (20MB), tapi amat berbaloi kerana senang untuk diedit.

Bila diedit, saya pun tak sangka, gmbar yang tidak begitu baik boleh diselamatkan dan hasilnya adalah seperti di atas. Alhamdulillah, pada masa yang sama telah pun approve dan lulus untuk juala di shutterstock 🙂

Kuala Lumpur Landscape spot

Salam,

Spot landskap di Kuala Lumpur sebenarnya agak banyak. Kena rajin explore. Tengok dalam google map dan gunakan apps Photopilss dan yang sewaktu dengannya untuk menjangkakan kedudukan matahari naik dan terbenam.

Namun untuk panorama KLCC, saya rasa tempatnya agak terhad, terutamanya yang percuma.  Kalau yang berbayar, anda boleh sahaja naik ke Skybar di sebuah hotel terkemuka di KL, tetapi mengikut ceritanya, tempatnya agak terhad dan anda perlu awal ke sana untuk booking tempat menghadap KLCC.

Tempat letak kereta seperti di bawah ini, merupaka salah satu tempat favourite untuk panorama KLCC tetpai ianya telah diruntuhkan..Sedih..tempat yang agak strategik untuk fotografi telah dihancurkan untuk tujuan commercial.

x-377

The 2nd Main Entrance for UTM

If your are planing to go to inside UTM, there are 3 gates that be used (2 main entrance).  This image here can be considered as the 2nd main entrance for those from Senai.  It is near to Kolej Tunku Canselor and Sport complex and stadium.  If you are intend to go to main administration builidings, then you should opt for the first main entrance.

Langkawi Travel

If you are visiting Langkawi, Island, you must visit this beach, Tanjung Rhu. Even though some of its beach has been listed as private area, its still offer a fantastic view.  the boats here can ride you to KILIM geoForest park.  The fees is RM300 to RM 400 perboat.  One boat can be filled with 8 adult person

x-301x-308

DJI Spark

DJI Spark was launched several days ago. It ticks all the features that i wanted in a drone, easy to maneuver, easy to fly and compact in size.  It also got mechanical stabilizer ( only 2 -axis stabilizer but it is ok to me). no 4k footage is not a big deal to me either.  But the only thing that not in my favour is that it doesnt support RAW.  for me RAW is the best option when it come to post processing.  If it shot in jpeg, it is not easy to increase the bright of the shdow since it will introduce noise.

One option of processing using jpeg is that by taking multiple shot with different exposure (bracketing). The Spark offers the auto bracketing of 0.7 EV