RAR FAMILY DAY 2018

bertempaf di Desa Balqis, Melaka, kami sekeluarga menganjyrkan progrm tahunan hari keluarga. Kali ini bilangan peserta agak ramai berbanding beberapa tahun lepas.

Desa Balqis ini merupakan sebuah resort chalet di tepi pantai… mempunyai banyak pilihan rumah yang direka mengikut rekabentuk rumah melayu tradisional Melaka.

bagi ya , resort ni boleh dikategorikan sebagai bersih.. makanan agak ok… keselen penginapan agak baik. Settiap bilik asa air cond. cima satu sahaja yang agak terkilan sebb pantainya tidak boleh mandi dgt sebb ada obor-obot tetapi jangan risua sbb ada disediakan kolM renNg yang agak besar

Advertisements

Video RAR Family Day 2018

Sebenarnya pada June tang lalu, lebih kurang seminggu raya, kami sekeluarga telah mengadakan Hari Keluarga 2018 bertempat di Desa Balqis, Melaka.

saya akan tulis entry berkenaan nanti ye.. sekarang ni saya nak share videonya. Buat pakai GoPro Studio je… sebb komputer mcm semput je kalau pakai Premier Pro… lagipun software ni mudah sbb tak byk parameters kena setting

Wedding Kimi and Dr Liayana

Saya persembahkan video yang saya buat menggunakan GoPro Hero5 dan Karma Grip. Sesuatu yang menarik tentang gopro hero5 adalah ia mempunyai pelbagai lens focal setting, sama ada superwide, wide, medium, narrow dan linear. Tapi perlu diingat bukan semuanya available kerana ia bergantung kepada fps setting dan juga resolution sama ada a 4k atau 1080.

Simpang Durian, Jelebu

Simpang Durian, satu nama tenpat yang agak asing bagi saya ditambah pula dengan namanya yang unik.

kawasan ini terletak agak jauh ke tengah semenanjung Malaysia dan boleh dikatakan berada di kawasan yang agak hujung di Negeri Sembilan dalam Daerah Jelebu. Kalau nak ke Karak, boleh jug melalui kawasan ini dan tembus ke negeri Pahang.

saya ke sini bukan saja saja tetapi atas urusan rombongan kahwin adir ipar. Alhamduillah semuanya berjalan lancar pada 6 Julai 2018 yang lalu.

Sebenarnya saya dah risik risik kawasan di sini sebelum bertolak. Rupanya kawasan ini ada sawah padi… agak canyik sebab berlatar belkangkan gunung ganang.

saya ke sini awal pagi untuk sunrise dan mmng kawasan ini agak berkabus awalnya,,,, tapi alhamdulillah bila waktu sunrise, keadaan beransur baikE6AC0C9C-71A6-4C49-BCB6-02CBF94EC297.jpeg

Masjid Sultan Ismail

Mencari cari sudut yang sesuai untuk merakam masjid ini.  Drone Karma saya ni, saya tak berani nak terbang jauh jauh..setakat 500m dari saya je yang saya berani..itu pun dengan syarat yang saya mesti nampak drone saya tu.

Itulah limitation yang paling ketara Drone Karma ni sebab drone ni menggunakan 100% wifi connection. Kalau DJI drone rasanya lagi selamat sebb ada dilengkapi dengan sensor.

DCIM100GOPROGOPR1028.JPG

Karma for sale

my karma with hero 5 action cam. Complete set. Just bought it few months before and have flown several times. No crash and 100% workable. The drone itself is best for beginners and for those who seek a system that is more than a drone

MSI UTM- dealing with the shadow and noise

Another ariel view of Masjid Sultan Ismail, UTM shot using my Karma Gopro.  In processing the image (jpeg), it is necessary to always keep noise in very low level.  This image shows some challenges where it was shot using jpeg and the shadow is very load level.  Always, in post processsing we always wanted to increase the shadow so that the exposure of the image is balanced. But, increasing the shadow will definitely increase the level of noise.  So to avoid that to happen, i always make sure that the luminance setting to be at 30 and playing the luminance and colour contrast to control the noise.

DCIM100GOPROGOPR0441.JPG

original image from Hero5. 

DCIM100GOPROGOPR0441.JPG

image after edit using Lightroom

Kenaikan Pangkat

Alhamduilillah..setahun prosesnya…..proses interview dan sebulan berlalu sudah..akhirnya. ……Hanya Allah yang tahu betapa resahnya diri ini untuk menanti jawapan keputusan kenaikan pangkat..isteri meningatkan saya agar berserah kepada yang berkuasa kerana Dialah pemberi rezki..kalau tak dapat, jangan kecewa sebab rezki bukan hanya naik pangkat atau banyak duit…kesihatan tubuh badan, anak anak yang soleh, keluarga yang bahagia pun adalah rezki, yang tidak semua orang boleh dapat.

Alhamdulillah, pada 11 Mei, ianya terjawab melalui penghantaran email dari pejabat canseleri. Saya lulus untuk kenaikan pangkat sebagai Professor Madya dan tanggal 13 Mei 2018 saya menerima sijil kenaikan pangkat dari NC UTM, Prof Ir Dr Wahid Omar..

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah

32481792_10212832708834980_7589765901377863680_o