ISO2000 noise free APS-C camera.How?

Salam. Gambar masjid besi ini saya rakam dengan menggunakaan ISO2000…tapi x de noise kan? dah approve pun dalam shutterstock..(So mmng confirm noise free!)

1-124 copy

Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin @ Masjid Besi

Macamana saya buat?

Saya pun sebenarnya belajar dari youtube jugak..

Selalunya untuk merakam gambar malam, untuk compensate keadaan malam yang kurang cahaya, orang akan buat long exposure technique.  Memang itu adalah yang popular: letak kamera atas tripod, iso100 dan aperture f/8 atau f/9 (biasanya) dan shutter speed mesti dalam range 5 saat atau 20 saat..

mmng confirm gambar akan blur tanpa tripod…tapi kalau tidak ada tripod, boleh ke?

Jawapannya adalah YA .BOLEH..tapi ISO kena tinggi lah sebb shutterspeed nak laju untuk kurangkan kesan gerakan…

Tapi mesti ada banyak noise kan kalau ISO 2000 atau 3200?

Ya, memng banyak noise, tapi anda boleh kurangkan dengan merakam gambar yang sama sebanyak 3 atau 5 keping dan cantumkan menggunakan function dalam photoshop

mcmni:

1.convert gambar-gambar tu sebagai smart object

2.Kemudian pergi menu layer dan pilih smart object

3.Kemudian pilih stack mode dan pilih median

 

Selesai

Advertisements

Masjid Shah Alam dan Masjid Besi

Bila cuti sekolah memang harus berjalan bawa keluarga bercuti. Kali ni bercuti sambil shopping untuk kelengkapan umrah di kompleks PKNS, Shah Alam.  Memang sengaja inap di Concorde hotel, walaupun ada hotel yang lagi murah.

Sebab utama adalah kerana ada plan nak sunrise di masjid shah alam dan yang kedua adalah untuk merasa breakfast di hotel itu.  Sebelum ini memng pernah breakfast di situ, tapi masa tu agak tergesa gesa kerana bas telah menunggu di tepi jalan.

Cuaca masa saya ke sana memang tidak berapa baik kerana musim hujan.  Pagi tu pun saya main redah je walaupun hujan gerimis waktu tu, dengan harapan masa sampai di sana, hujan berhenti. Mungkin Allah makbulkan permintaan saya…hujan berhenti sekejap dan dapatlah merakam masjid ini semasa waktu blue hour.  Masa sunrise mmng tak dapat sebab gelap mendung dan sedikit hujan

shahalam2 copy

Masjid Shah Alam atau lebih dikenali sebagai Masjid Biru

Dari Shah Alam, kami meneruskan perjalanan ke rumah keluarga saya di Keramat dan bermalam beberapa hari di sana. Seronok jumpa adik beradik dan anak buah di sana.  Dah sampai di KL, mmng tak sah kalau tak berjalan juga..kali ini isteri pula nak ke IOI mall. Ada nampak stoking yang cantik kat sana. Saya pun OK dan ambil kesempatan berkunjung ke Masjid Besi.  Port ni adalah port sunrise tapi saya ke sini dengan matlamat untuk dapatkan waktu blue hour masjid ini.

Dah la lambat, tersalah masuk tempat, tapi saya parking je kereta kat semak tepi jalan.  Jalan kaki menuju ke tasik ini. Agak risau jugak dengan kereta tu tapi tawakal je lah.. rupanya ada tempat parking lain, tapi saya dah terlajak jauh..tak pe next time, dah tau nak park kat mana

1-124 copy

Gunung Kinabalu View from Mengkabong Bridge

It was a cloudy morning when i arrived at the place.  The Kinabalu mountain was covered and hidden with heavy fog and it disappointed me.

I was in Sabah for two days.  This shot of Mount kinabalu was shot during my second day.  After finishing my work, i went directly to Sepanggar where i have booked a room at Tang Dynasty Bay hotel.  The hotel was an isolated place but you can find several shops sell goods, Malay and Arab food opposite the hotel. The drive requires 20 minutes from Kota Kinabalu to Sepanggar. Actually i dont knwo where is Sepanggar is, luckily i have waze and google map to direct me there.

Mengkabong bridge or sometimes called Gayang bridge is a fomous port for landscaper both for sunrise and sunset.  Below the bridge is the traditional village with numerous potential subjects of photography.  Sunrise in Sabah is quite early compared to Peninsular Malaysia, it is around 5 am in the morning.

That morning i drove there using my rented car and it takes about 15 minutes to reach there.  The roadside was very dark and there was no road light installed.  The car was park before the bridge and i walked to reach the bridge.  I scout the location while waiting my friend to come accompany.  But as i said, that day, the fog is to heavy and i cloudn’t see the peak of the mountain Kinabalu.

I wait and after several minutes off the sunrise time, the fog suddenly disappear. Thinking that the compress perspective is better, i took out my Tamron 70-300 USD telephoto lens.  Alhamdulillah, this is the picture that i managed to take.

1-471-52

Masjid Bandaraya Likas

Masjid Bandaraya Likas ini terletak di atas tasik buatan manusia.  Perjalanan dari Kota Kinabalu ke sini hanya mengambil masa kira kira 11 minit.  Masjid ini merupakan port sunrise untuk para landskap dan juga sesuai untuk keadaan masa yang lain.

Bagi saya, apa yang menarik tentang masjid ini adalah keadaan masjid yang seakan akan terapung di atas air.  Masa yang sesuai untuk merakam masjid ini saya rasa adalah semasa lampu-lampu kubah masjid dipasang.  Memang mempersonakan.

Seawal pukul 5.15 pagi saya sudah berada di sini.  Perlu diingat, waktu Subuh di Sabah adalah dalam sekitar 4.30 pagi.  Saya memandu dari TuneHotel 1Borneo ke sini dan dari jauh sudah nampak masjid yang mempersonakan ini.

Cuma nasib tidak menyebelahi saya kerana pada awal pagi itu, awang tebal berada di ufuk horizon dan serba sedikit mengurangkan impak imej ini.

1-284

Pantai Tanjung Aru

Pada 4 hingga 5 November 2017 yang lepas, saya berada di Sabah, Negeri di bawah Bayu.  Saya tidak ingat kali ke berapa saya sudah sampai di negeri ini.  Kalau tidak silap, termasuk trip kali ini, saya sudah ke sini sebanyak 4 Kali. InsyaAllah 25 November ini saya akan berangkat lagi ke sana.

Alhamdulillah, semasa keberadaan saya di sana, cuaca amat terik dan ini seolah seolah menjanjikan warna senja yang cantik akan keluar hari itu.  Ya, seperti yang dijangkakan, warna senja hari itu adalah antara warna yang paling cantik pernah saya saksikan.

Petang itu, saya memandu sendiri menggunakan kereta sewa ke Pantai Tanjung Aru. Pantai ini adalah yang paling dekat dengan Kota Kinabalu. Kalau ikut Google Map, hanya perlu memandu selama 11 minit untuk sampai di sana.  Banyak tempat lain lagi yang menarik seperti ke kawasan Papar dan Kg Penyu, tapi perjalanan mengambil masa 40 minit dan 2 jam dari KK.  Amat jauh dan saya rasa tidak sempat, tapi insyaAllah jika ada rezeki, saya nak ke sana juga.

 

Walaupun orang kata Pantai ini tidak menarik, tapi bagi saya ia menjanjikan sesuatu terutamanya apabila kita dapat merakam gelagat pengunjung yang ada di situ.

1-252

Kayu balak ini adalah satu satunya subjek yang menarik di sana, tapi susah nak compose kerana ramai orang dan dibelakang saya ini merupakan tempat letak barang pengunjung

1-249

Sempat juga merakam aksi pengunjung ini. Yang tengah tengah tu merupakan photographer berbangsa thai yang fasih berbahasa melayu

A serene view @ Putrajaya

Secara kebetulan saya attend a meeting at Putrajaya.  Actually Putrajaya punya kawasan agak luas dan banyak tempat yang saya belum sampai bila saya tengok foto foto dari photographer yang lain.  Di sana saya teragak agak untuk memilih tempat sebaba ada beberapa pilihan…antaranya masjid besi, pullman lakeside dan ada beberapa lagi.  Saya menginap di IOI Palm Resort kerana disitulah saya akan bermesyuarat IEEE Malaysia Section.  Saya merupakan wakil kepada IEEE PELS Malaysia Chapter.

Saya akhirnya memilih untuk ke Pullman Lakeside.  Walaupun jauh jaraknya, perjalanan agak lancar kerana tiada kenderaan langsung di atas jalan raya.  Mengikut Google Map, perjalan akan mngambil masa selama 18 minit.  Tiada lokasi specific di dalam google map tu. kalau anda search “Pullman lakeside resort” anda akan dipandu ke resort berkenaan yang sebenarnya bukanlah lokasi sebenar.  namun, ia membantu kerana bila dah pin point kat istu, saya akan mencari (zoom keluar dan ke dalam) bangunan berbentuk layar yang opular di situ.  Yes saya jumpa (sebenarnya ada awalnya saya agak confius).  Tetapi alhamdulillah saya sampai dan keadaan disitu gelap kerana saya sampai pada pukul 6.10 pagi…

1-2141-202

Tasik Simfoni KLCC

dah lama saya tidak berkunjung ke sini. Alhamdulillah.   Sebelum ini saya tak beani nak parking bawah klcc sebab takut tak buka lagi..tapi kali ni memberanikan diri secara solo parking di bawah KLCC.  Agak takut jugak sebab parking dan berjalan seorang diri dalam KLCC tu pada pukul 6 pagi..hahah

1-191

Inilah Tasik Simfoni KLCC. Port sunrise

The Light Trail

Dah lama rasanya saya tak try light trail dek kerana kekangan masa dan tiada tempat yang menarik.  Tetapi baru-baru ini Alhamdulillah…terjumpa tempat tempat menarik di sekitar JB, berdekatan dengan Hospital Sultanah Aminah.  Saya ke sini bukan suka suka hati..tapi sebab melawat adik ipar yang kena tahan di wad selama 2 bulan

_MG_4187

_MG_4210-2

Lokasi berhampiran dengan Datarn Bandaraya. Lebih senang cakap, dekat dengan pusat latihan JDT

_MG_4424

Yang ini pula jejantas sebelah masjid jamek Kg Sungai Danga