Mencari port di Tasik KLCC

Saya datanf agak awal jug lah ke sini..jalan kaki je sebab saya inap di hotel yang berdekatan.  Berpusing pusing jugak lah nak cri port yang agak best di sekitar tasik ini…Banyak tempat cuma dah terlindung dengan pokok yang agak dah besar dah..

mula mula saya dah set kat satu tempat ni, tapi last tukar pulak ke sini..betul betul depan KLCC.  Ramai jugak saya tengok yang ambil gambar.Kebanyakannya ornag luar dan hanya pakai gorilla pod sahaja.

 

utm-96utm-108

Advertisements

Next RAR Family Day 2018

Sudah dirancang, our 2018 family will be scheduled around June 2018, right after raya celebration.  This time, we will park ourselves at Desa balqis, Kuala Linggi.

 

Review Karrimor Airspace 28 backpack

IMG_5755Sementara sedang boring menunggu train KLIA transit yg akan membawa saya dri TBS ke KL Sentral, mih saya review sedikit pasal bag karrimor ni.

pertama sekali saya jatuh hati dengan bag ini kerana rekaan belakangnya yang amat unik. Belakangnya agak melengkung untuk pengudaraan yg lebih baik… tak ada lah belakang berpeluh sangat kan?

semasa saya veli, bag sebegini macam x berap popular dan mmng tak ada kedai yg menjual jenama ini. Saya beli pun melalui online dgn harga rm250.

bag ini nampak cantik dan amat sesuilah utk treking sebenarnya… tapi saya selalu buat bag ini untuk bag perjalanan jauh yg singkat… size bag ni tak besar.. hanya 28 liter je. Sebelum beli saya ingat 28 liter tu dah besar, rupanya tidak. Bolehlah nak isi  bebrapa baju dan seluar yg nipis

image.jpg

2nd Attempt at Masjid As Salam

Alhamdulillah….. this is my second visit to Masjid As Salam.

This time instead, of taking stereotype image of this place, i walked around the place.

For your information, this image was a combination of three different exposures.  I use luminance masking technique to blend all three exposures.  I am not an expert and still continuing learning on different blending techniques

utm-55 copy

Masjid As Salam

Masjid As Salam

Saya menginap di sebuah hotel di USJ..sampai di USJ dah memikir nak pacak tripod di mana.  Bila tgk Google map, nampak nama Puchong yang agak dekat jugak..teringat Masjid As Salam di Puchong…Hmm..memandu ke sana agak cepat jugak dalam 17 minit..tapi rasanya di awal pagi nanti mungkin lagi laju sebab tak ada kereta.

Seperti yang dijangka, perjalanan mengambil masa dalam 12 minit sahaja.  First time datang ke kawasan ini dan selesai menunaikan solat Subuh, terus meneliti kawasan sekeliling dan juga melihat gambar gambar dalam internet untuk ambil inspirasi.

Kawasan ini betul betul letak di kawasan perumahan. Memang untung betul sesiapa yang kasi pancing atau kaki kamera kalau duduk depan tasik ini.  Tiap tiap hari boleh tengok pemandangan yang cantik. Masjid pun dekat je jalan kaki.

Alhamdulillah

1-337

Masjid As Salam, Puchong

 

Nak ke Mersing lagi tak>

Mersing memang banyak menjanjikan tempat tempat yang menarik untuk kaki kai photo landscape.  Di Mersing, anda bukan hanya boleh dapat sunrise, tetapi juga boleh untuk sunet juga.  Ada beberapa tempat yang anda boleh kunjungi ketika sunset, antaranya Penyabong dan Teluk Buih.  Teluk Buih saya belum sampai lagi..tapi pernah terlajaka sehingga ke Penyabong ..:)…

Gambar ini adalah gambar blue hour di Penyabong Warisan Resort.  Resort chalet yang amat berpatutan orang kata

_MG_0681

Miqat Qurranul-Manazil

Saya tidak ingat hari ke berapa rombongan kami ke sini.  Tapi yang saya ingat, kami bersiap siap memakai ihram dan berniat umrah di sini.  Untuk pengetahuan pembaca, tempat ini merupakan salah satu tempat di mana jemaah umrah boleh memulakan niat umrah.

utm-53 copy

Masjid Qurranul Manazil

Selalunya, jemaah Malaysia akan memulakan niat Umrah ketika melintas Miqat Qurranul-Manazil, tapi bukan di darat ya…  Rata-rata jemaah Malaysia akan niat di atas kapal terbang ketika melintasi miqat ini.

Untuk rombongan kami, kami rasa amat bersyukur kerana selain dapat niat miqat di atas kapal terbang, kami juga dapat berniat umrah di miqat yang sama di daratan…Semasa sampai di sini..hati saya berkata..ooo..ini ke Masjid Miqat Qurranul-Manazil….

 

Pasar Buah Taif

Semasa kami di taif, rombongan kami telah dibawa ke beberapa tempat bersejarah di antaranya adalah ladang anggur tempat Rasulullah SAW pernah singgah berteduh sambil mengubati luka luka di bahagian badan kerana dihalau oleh penduduk Taif ketika Rasulullah SAW ingin berdakwah.  Kami juga di bawa ke kilang memproses minyak wangi yang diekstrak dari bunga Ros.  Kilangnya masih mempraktikkan proses tradisional iaitu memasak bunga ros dan wapnya disulingkan kembali untuk mendapatkan wangian dari bunga tersebut.

Setelah itu, kami juga di bawa ke pasar buah Taif.  Di sana agak lengang juga dan tidak ada orang.  Buah buah yang dijual pula adalah yang baik baik juga. Saya di sana tak membeli sangat..kami hanya beli buah anggur dan beberapa biji buah delima.  Mengikut ustaz yang bawa kami, kalau nak beli buah delima, beli Delima Yaman kerana ia lebih manis.

utm-49 copy

Jagung Bakar di pasar buah Taif

Pagi 10 Februari yang Barakah

Salam,

Sejak minggu lepas lagi, cahaya pagi agak baik dan menarik, cuma tiada peluang untuk mencerap. Tapi pagi tadi dapat peluang.  Asalnya nak ke Tasik UTM, tapi lecongan dibuat di saat akhir bila tengok potensi untuk dapat telur masin matahari amat besar pagi ini.  Terus ke kawasan jejantas di Skudai.