The Light Trail

Dah lama rasanya saya tak try light trail dek kerana kekangan masa dan tiada tempat yang menarik.  Tetapi baru-baru ini Alhamdulillah…terjumpa tempat tempat menarik di sekitar JB, berdekatan dengan Hospital Sultanah Aminah.  Saya ke sini bukan suka suka hati..tapi sebab melawat adik ipar yang kena tahan di wad selama 2 bulan

_MG_4187

_MG_4210-2

Lokasi berhampiran dengan Datarn Bandaraya. Lebih senang cakap, dekat dengan pusat latihan JDT

_MG_4424

Yang ini pula jejantas sebelah masjid jamek Kg Sungai Danga

Advertisements

Pantai Pasir Lanun

Sampai sahaja di penginapan kami di Penyabung Warisan Resort, mata tercari-cari port landscape yang bersesuaian.  Sebenarnya dah lama pun cari tempat landscape yang berdekatan.  Target untuk ke Jeti LKIM hanya beberapa minit drive dari tempat penginapan.  Kat sini sunrise dapat sunset pun dapat. Tapi apakan daya, kita hanya merancang…boleh dikatakan hampir keseluruhan hari saya menginap di sana, mendung di sebelah pagi dan petang..tapi yang peliknya, waktu tengahari mmng agak terik. So memang tak dapat juga lah. Nak dijadikan cerita, tenpat jeti LKIM yang saya plan untuk shoot tu pulak ada construction..hmm..lagi lah hampa…

Tapi nasib baik ada internet kat kawasan penginapan tu..bolehlah survey survey tempat lain…mata tertumpu kat Pantai Pasir Lanun yang agak dekat jugak lah..Hmm..ok kita try sunrise disana. ini lah hasilnya….

x-479

x-516

Tapi untuk ke sini waktu pagi..mmng agak menyeramkan lah sebab anda akan pandu merentasi kawasan hutan yang jalannya pun tidak berturap..bayangkan saya melalui kawasan hutan itu pada jam 6.00 pagi seorang diri…..

Singh Ray Gold n Blue Filter

It has been few months now i bought the singh ray directly from its supplier in USA.  The price was Rm900++ if not mistaken.  But for sure now the price is more expensive due to low value of ringgit against dollar.

At that time i was very eager to own the filter.  That is why i buy it.  But after several trial, i found out that the filter is not suite with my style.  Furthermore, it has not filter tread at its front for staking another filter holder at front.  ..too bad.

Last week, i managed to come to Puteri harbour for sunrise.  I took out the filter from my bag and give it a try.  The foreground and background was in very large exposure difference and to balance the exposure, i took out LEE soft GND and stack it on front and hold it using my hand since the singh ray filter did not have filter tread at its front.  So here is the original shot and the second one it after the white balance correction

_MG_0253

The original shot direct from the camera

x-437

The image with white balance correction

Sunrise @ Puteri Harbour

1-146

The Puteri harbour. At last i manage to come here for sun rise with my wife.  From Skudai it will take about 30 minutes drive.  To come, just you google map or waze and search for Hello Kitty.  This place is near by the Hello kitty.

this image was shot using RGND Ray master around 6.50 am

Gunung Pulai

Saya tercari cari spot yang terbaik imej berlatar belakang Gunung Pulai..puas mencari dan saya teringat satu tempt di Mutiara Rini.  Mula mula saya agak berat untuk ke sana kerana hari itu cuaca tidak begitu baik.  Tapi Alhamdulillah, siapa sangka,..kuasa Allah…

p/s: kalau tangki air kat sudut imej ini masjid UTM kan lagi best? ..masih mencari sudut yang nampak masjid UTM ….

High Pass

Masjid Putrajaya

x-394 copyDah lama rasanya tak jejakkan kaki ke sini.Paling akhir datang ke sini pada tahun 2015..dah 2 tahun.

Gambar ni pun dah berusia 2 tahun…baru timbul minat nak edit. Bukan apa, kerana imej asal ini tidak begitu baik …terlalu contrast antara langit dan masjid. Tapi saya cuba edit jugak sebb masa ini tengah rajin.  Saya selalunya akan shoot RAW sebab informasi imej tersebut masih banyak. Walaupun size filenya agak besar (20MB), tapi amat berbaloi kerana senang untuk diedit.

Bila diedit, saya pun tak sangka, gmbar yang tidak begitu baik boleh diselamatkan dan hasilnya adalah seperti di atas. Alhamdulillah, pada masa yang sama telah pun approve dan lulus untuk juala di shutterstock 🙂