Full Moon

November 14 2016 adalah hari yang dinantikan oleh penduduk dunia.  Hari tersebut merupakan hari di mana bulan berada pada kedudukan paling dekat dengan bumi. Maka, saiz bulan adalah 14% lebih besar dan 36% lebih terang berbanding hari yang lain.  Fenomena ini amat unik kerana fenomena yang sama hanya akan berlaku 18 tahun lagi.  Tetapi di Malaysia, fenomena ini tidak dapat disaksikan (7.45 malam hingga 9.45 mlm) kerana awan yang agak tebal beserta hujan renyai renyai.

Moga umur kita dipanjangkan olehNya untuk menantikan fenomena yang sama ini akan datang.  Imej ini dirakam pada 15 November 2016 dan fasa bulan penuhnya hanyalah 92% (waxing) berbanding pada 14 November 2016 iaitu 100% waxing.

Untuk merakam bulan, pastikan mode metering ditetapkan pada spot metering.  Manakala tetapan yang lain adalah f/11, shutter speed mesti lebih laju berbanding 1/100s dan ISO adalah serendah yang mungkin, selalunya ISO100.  Imej bulan selalunya diambil menggunakan telephoto lens. Paling minimum adalah 300mm. Jika wide angle lens digunakan, bulan ini akan ternampak terlalu kecil walaupun pada mata kasar ianya amat besar.

ss-27

92% waxing of the moon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s